Jenever- en likeurproducent Lucas Bols brengt zijn aandelen woensdag voor 15,75 euro per stuk naar de beurs in Amsterdam. 

Daarmee lijkt het bedrijf direct te verwijzen naar zijn eeuwenoude historie. De eerste jenever van Bols werd in 1575 in Amsterdam gestookt.

Met de begin dit jaar aangekondigde beursgang haalt het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh in ieder geval 128 miljoen euro op. Via een zogeheten overtoewijzingsoptie kan dat bedrag nog oplopen tot 147 miljoen euro.

Het huidige Lucas Bols ontstond in 2006 doordat investeerder AAC Capital samen met het management van het bedrijf de likeuren en gedestilleerde dranken overnam van het Franse Rémy Cointreau. Bestuurders en managers van Bols verkopen bij de beursgang met 105.000 aandelen 10 procent van hun belang. Het overige aanbod van 8 miljoen aandelen betreft nieuwe stukken.

Bestuursvoorzitter Huub van Doorne liet weten ''opgetogen'' te zijn over ''de grote belangstelling'' onder beleggers voor zijn bedrijf. ''We kijken ernaar uit om onze internationale groeistrategie verder uit te bouwen en onze positie als wereldwijde autoriteit op het gebied van cocktails verder te versterken'', gaf hij verder aan.

Video: Bols proost op beursgang

Bols wil met beursgang geleidelijk China veroveren