De effectenbeurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting met winst. De andere Europese beursgraadmeters zullen eveneens hoger beginnen. 

Op Beursplein 5 verwerken beleggers de resultaten van KPN. Ook keert jeneverproducent Lucas Bols terug naar de Amsterdamse beurs.

''De AEX lijkt rond 1 punt hoger te gaan beginnen en kruipt daarmee verder richting de 460 punten. Wall Street boekte dinsdag een stevige winst en ook in Azië staan de beurzen overwegend hoger. Naast cijfers over de Europese dienstensector en de detailhandelsverkopen gaat de aandacht uit naar het banenrapport van ADP. Dat rapport is een voorproef op het officiële Amerikaanse banencijfer, dat vrijdag verschijnt", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

KPN maakte voorbeurs bekend in het vierde kwartaal een nettoverlies te hebben geleden van 37 miljoen euro. De omzet kwam uit op 2,11 miljard euro. Het telecomconcern schroefde daarnaast zijn besparingsdoel op .

Verre Oosten

Lucas Bols haalt in ieder geval 128 miljoen euro op met zijn beursgang. Het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh zet de aandelen woensdag tegen een introductiekoers van 15,75 euro in de markt. Daarmee wordt het totale bedrijf gewaardeerd op 196 miljoen euro.

De belangrijkste beursindices in het Verre Oosten gingen woensdag omhoog. De Nikkei in Tokio eindigde 2 procent in de plus. Beleggers grepen een daling van de Japanse yen aan om na twee verliesdagen op rij weer in de markt te stappen.

Europa

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag met stevige winsten, dankzij het herstel van de olieprijs. De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 1,8 procent op 17.666,40 punten. De brede S&P 500 steeg 1,4 procent naar 2050,03 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,1 procent vooruit naar 4727,74 punten.

Ook de Europese beurzen gingen dinsdag met mooie winsten de handel uit. In Amsterdam sloot de AEX-index 1,1 procent hoger op 455,82 punten. De MidKap ging 0,6 procent omhoog naar 672,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,6 tot 1,4 procent.

De euro bleef woensdag voor opening van de aandelenbeurzen vrijwel onveranderd op 1,1471 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 52,48 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent tot 57,97 dollar per vat.