De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is dinsdag hard gestegen. Oorzaak hiervoor zijn mogelijk de terugtrekkende bewegingen van de nieuwe Griekse regering ten aanzien van de aflossing van de schuldenlast.

Dinsdagavond was de euro, na een piek op 1,1535 dollar, iets minder dan 1,15 dollar waard. De munt begon de dag op 1,1335 dollar.

De afgelopen tijd nam de waarde van de Europese munt sterk af, tot een dieptepunt van 1,11 dollar vorige week. Daarmee werd de laagste stand sinds het najaar van 2003 bereikt. In mei vorig jaar piekte de euro nog op circa 1,40 dollar.

De daling van de afgelopen tijd werd onder meer veroorzaakt door de aankondiging van de kapitaalinjectie waarmee de Europese Centrale Bank (ECB) de Europese economie wil stimuleren.

Het extra geld dat in de economie wordt gepompt verlaagt de waarde van de euro, die ook onder druk staat door de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten op korte termijn zal gaan stijgen.

Herstel

Na de sterke daling sinds de aankondiging van de nieuwe maatregelen van de ECB, op 22 januari, is er de afgelopen dagen sprake van een herstel van de euro. Valutadeskundigen schrijven die stijging onder meer toe aan speculanten, die verliezen moeten afdekken omdat ze gokten op een verdere daling van de munt.

Een goedkopere euro kan de Europese economie vooruithelpen. Exportgoederen van eurolanden worden dan namelijk aantrekkelijker op markten waar met andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, wat de bijzonder lage inflatie enigszins kan stimuleren.