TNT neemt in het vierde kwartaal eenmalige lasten ter waarde van 77 miljoen euro, onder meer doordat de onderneming voorzichtiger is geworden over de toekomstige winstgevendheid in sommige landen. 

Dat maakte het koeriersbedrijf dinsdag bekend. 

Bedrijven hebben de mogelijkheid verliezen uit het verleden bij de Belastingdienst te verrekenen met toekomstige winsten.

Dergelijke verwachte belastingvoordelen kunnen als bezitting op de balans worden gezet, maar mogen daar niet onbeperkt blijven staan. Als het onwaarschijnlijk wordt dat ze kunnen worden ingezet, omdat er voorlopig geen sprake zal zijn van een belastbare winst, moet erop worden afgeschreven.

Bij TNT is dat nu het geval. Dat het bedrijf de toekomst minder rooskleurig ziet, was al langer duidelijk. Het bedrijf zag zich in september door de aanhoudende economische malaise genoodzaakt zijn margedoelstelling voor 2015 los te laten. Rond de presentatie van de jaarcijfers medio februari praat TNT beleggers bij over de strategie en presenteert het nieuwe financiële doelstellingen.

Een woordvoerder kon niet zeggen in welke landen TNT somberder is geworden over de winstgevendheid. Hij benadrukte dat het bedrijf hard werkt aan verbetering. De lopende herstructureringen en investeringsprogramma's kosten evenwel tijd. Pas over drie tot vijf jaar denkt TNT er volledig de vruchten van te plukken. ''Er is geen snelle oplossing'', zei de woordvoerder.

Vervelend jaar

TNT heeft al een vervelend jaar achter de rug en de nieuwe afschrijvingen die het bedrijf dinsdag bekendmaakte, maken het er niet beter op. Dat zei analist Marcel Achterberg van Petercam in een reactie.

Het is de tweede keer in een halfjaar tijd dat TNT beleggers teleurstelt. In september zag het koeriersbedrijf zich door de economische malaise al gedwongen zijn margedoelstelling voor 2015 los te laten.