De aandelenmarkten in Europa zijn op de eerste handelsdag van februari met overwegend lichte winsten gesloten.

Beleggers hielden hun kruit droog met het oog op de stortvloed aan bedrijfsresultaten en economische cijfers die zij later in de week te verwerken krijgen.

Op het Damrak sloot de leidende AEX-index 0,1 procent hoger op 450,76 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 668,68 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent omhoog, de DAX in Frankfurt kreeg er zelfs 1,3 procent bij.

Griekenland

De onzekerheid over Griekenland blijft wel als een schaduw boven de markt hangen. Zeker omdat het succes van de antibezuinigingspartij Syriza navolging dreigt te krijgen in andere zwakke eurolanden, zoals Spanje. De hoofdgraadmeter in Madrid zakte maandag 0,7 procent. In Athene daarentegen herstelde de beurs 4,6 procent.

De stijging van de olieprijs zorgde voor koersherstel bij oliemaatschappijen en toeleveranciers. Zo stonden Fugro en SBM Offshore bovenaan de AEX met koerswinsten van respectievelijk 5 en 4 procent. Olieconcern Shell kreeg er 2 procent bij. Het Britse BP en het Franse Total wonnen allebei ruim 3 procent.

ASML

De sterkste daler in de AEX was Altice. het Franse kabelbedrijf verloor 2,9 procent. Chipmachinefabrikant ASML volgde met een koersdaling van 2,6 procent.

De Zwitserse bank Julius Baer maakte in Zürich een koerssprong van bijna 9 procent na beter dan verwachte resultaten. Ook gaat de bank in de kosten snijden om de effecten van de duurdere Zwitserse frank te verzachten.

In Dublin zakte Ryanair ruim 6 procent, hoewel de Ierse prijsvechter denkt over het lopende boekjaar meer winst te zullen maken dan eerder voorspeld. CRH won bijna 7 procent. Het Ierse bouwmaterialenbedrijf neemt voor 6,5 miljard euro aan activiteiten over van de cementbedrijven Holcim en Lafarge.

Euro

De euro was op 1,1345 dollar waard, tegen 1,1295 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De olieprijzen schoten verder omhoog na het opmerkelijke herstel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,3 procent duurder op 49,33 dollar. De prijs van Brentolie ging 2,8 procent omhoog naar 54,48 dollar per vat.

Bekijk de actuele koersen op Belegger.nl