De aandelenbeurs in Tokio is maandag met verlies aan de nieuwe beursmaand begonnen.

De tegenvallende groei van de Amerikaanse economie en een krimp van de Chinese industrie wakkerden de bezorgdheid over de wereldwijde groeivooruitzichten aan. De Nikkei eindigde 0,7 procent lager op 17.558,04 punten.

Het opmerkelijke herstel van de olieprijs van afgelopen vrijdag zorgde voor stevige koersverliezen onder de Japanse luchtvaartmaatschappijen en elektriciteitsbedrijven. Honda klom daarentegen 3,3 procent, hoewel de Japanse automaker opnieuw zijn winstverwachting verlaagde.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen maandag ook overwegend omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,4 procent en in China zakte de Shanghai Composite 1,7 procent.

Seoul

De Kospi in Seoul steeg echter 0,2 procent, terwijl de All Ordinaries in Sydney 0,7 procent won. Het was de achtste winstdag op rij. Beleggers hopen dat de Australische centrale bank dinsdag de rente zal verlagen.

Uit een nieuwe schatting van de Britse bank HSBC bleek maandag dat de activiteit in de Chinese industrie deze maand iets sterker achteruit is gegaan dan eerder werd gedacht.

De zogeheten inkoopmanagersindex voor de industrie kwam uit op 49,7, terwijl bij de eerste raming een stand van 49,8 werd gemeld. Een stand lager dan 50 wijst op krimp.

Zondag bleek uit de vergelijkbare graadmeter die de Chinese overheid opstelt ook dat de activiteit in de Chinese industrie deze maand is gekrompen.