Wil IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus overnemen, dan moet het bedrijf garanties kunnen geven over vluchten tussen Ierland en Londen Heathrow.

Dat heeft de Ierse premier Enda Kenny zondag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Pas als er goede garanties worden gegeven over het veiligstellen van de routes tussen Ierland en Londen Heathrow, dan zou de overheid overwegen de ruim 25 procent aandelen, te verkopen.

Met een overname van Aer Lingus zou IAG een groot aantal schaarse en daarmee waardevolle start- en landingstijden op de drukke Londense luchthaven Heathrow in handen krijgen. De Ierse overheid vreest echter dat deze niet meer zullen worden ingezet voor vluchten uit Ierland.

Aer Lingus liet eerder weten bereid te zijn een overnamebod aan te bevelen bij zijn aandeelhouders.

Bod

Het is echter nog niet zeker of het bod van 2,55 euro per aandeel (1,36 miljard euro) doorgaat. Dat hangt onder meer af van een boekenonderzoek door IAG. Ook wil Aer Lingus weten wat voor gevolgen een overname zal hebben voor andere belanghebbenden.

De Ierse luchtvaartmaatschappij bedankte voor eerdere overnamevoorstellen van IAG omdat de geboden prijs te laag zou zijn. De druk op de kleine maatschappijen om aansluiting te zoeken bij een grotere branchegenoot is echter groot vanwege de hevige concurrentie in Europa.

Ryanair is met een belang van bijna 30 procent de belangrijkste aandeelhouder. De prijsvechter probeerde eerder Aer Lingus in te lijven, maar kreeg geen toestemming van de Europese Commissie. De Ierse overheid heeft ruim een kwart van de aandelen in handen en de Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad iets meer dan 4 procent.