Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Chevron stopt met het zoeken naar schaliegas in Polen. Chevron maakt dit zaterdag bekend.

Het bedrijf heeft dit besloten omdat de kansen op een succesvolle operatie in Polen het afleggen tegenover die van andere operaties waarmee Chevron wereldwijd bezig is.

De energiebedrijven Exxon Mobil, Total en Marathon Oil staakten al eerder met het zoeken naar schaliegas in Polen.

Deze en andere energiebedrijven werden oorspronkelijk aangetrokken door schattingen van enorme schaliegasreserves in Polen. Maar eenmaal begonnen met zoeken, kregen de bedrijven te maken met tegenslagen.

De schattingen werden afgezwakt, en de geologische omstandigheden ter plaatse maakten boren moeilijk. Daarnaast zijn er klachten over onduidelijke regelgeving van de Poolse overheid.

Moeizaam

Het zoeken naar schaliegas in Roemenië, waar Chevron eveneens actief is, verloopt ook uiterst moeizaam. De Roemeense premier Victor Ponta zei in november zelfs dat de inspanningen waarschijnlijk geen resultaat zullen opleveren.

Regeringen in Oost-Europa, en met name die in Polen, Roemenië en Litouwen, zagen in de winning van schaliegas uit eigen bodem een kans om hun afhankelijkheid van Rusland te verkleinen.

Kwetsbaar

De import van gas vanuit Rusland is kwetsbaar vanwege de gespannen verhoudingen met het Kremlin. In het verleden heeft dat al eens geleid tot verstoringen in de aanvoer.

Oost-Europese landen proberen nu op andere manieren minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Dat doen zij onder meer door vloeibaar gas (LNG) te importeren uit bijvoorbeeld Qatar en door de aanleg van betere verbindingen met het West-Europese gaspijpleidingnet.