De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft de winst in 2014 ruimschoots zien halveren, van 7,2 miljard naar 3,2 miljard dollar (2,8 miljard euro). 

Dat komt met name doordat een fikse belastingmeevaller die het bedrijf in 2013 kon bijschrijven, vorig jaar ontbrak.

De totale omzet daalde met bijna 2 procent op jaarbasis naar 144,1 miljard dollar. Het op één na grootste autoconcern van de Verenigde Staten wist wereldwijd iets minder voertuigen aan de man te brengen. Ook ondervond Ford, met name in het laatste kwartaal van het jaar, tegenwind van een relatief dure dollar.

In het vierde kwartaal zag Ford de winst vrijwel geheel verdampen ten opzichte van een jaar eerder, mede door verliezen in Europa en Latijns-Amerika.

Onder de streep bleef 52 miljoen dollar over, een schijntje vergeleken met de ruim 3 miljard dollar die de onderneming een jaar eerder verdiende.

Rusland

Het verlies in Europa was mede het gevolg van de ingezakte vraag vanuit Rusland. De meeste andere markten lieten wel een verbetering zien. In Zuid-Amerika voelde Ford de gevolgen van de terugval in de Braziliaanse economie. Ook had het bedrijf last van importbeperkingen in Argentinië.

Topman Mark Fields sprak van ''een solide maar uitdagend jaar''. Over de vooruitzichten voor 2015 is het bedrijf ondanks het vrij zwakke vierde kwartaal positief.

Ford verwacht dat de winst voor belastingen, die afgelopen jaar met ruim een kwart daalde tot 6,3 miljard dollar, dit jaar weer toeneemt tot tussen de 8,5 en 9,5 miljard dollar.