Deutsche Bank heeft de winst afgelopen jaar ruimschoots weten te verdubbelen. Het financiële concern hoefde wegens de verbeterde economische vooruitzichten fors minder geld opzij te zetten voor slechte leningen, zo maakte het donderdag bekend.

De voorzieningen op kredieten waarvan aflossing onzeker is, kwamen over heel 2014 uit op 1,1 miljard euro, bijna de helft minder dan in 2013.

Mede daardoor verdubbelde de winst voor belastingen naar 3,1 miljard euro. Daarvan bleef onder de streep 1,7 miljard euro over. De totale baten kwamen net als in 2013 uit op 32 miljard euro.

In het vierde kwartaal boekte Deutsche Bank een nettowinst van 441 miljoen euro, mede dankzij een belastingmeevaller van 189 miljoen euro.

Verlies

In dezelfde periode een jaar eerder leed de bank door onder meer hoge juridische kosten en reorganisatielasten een verlies van 1,4 miljard euro. Analisten rekenden in doorsnee op weer een verlies.

Jürgen Fitschen and Anshu Jain, die in een duobaan de leiding hebben bij de grootste bank van Duitsland, hebben de afgelopen jaren fors gereorganiseerd en de financiële positie versterkt.

In het tweede kwartaal van dit jaar worden nieuwe plannen ontvouwd om de kosten verder te drukken, zo kondigden zij donderdag aan.