Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is bezorgd over de politieke ontwikkelingen in Griekenland, na de verkiezingsoverwinning van Syriza. 

S&P heeft het land op CreditWatch Negative gezet, wat betekent dat de kredietwaardering van Griekenland kan worden verlaagd.

Volgens S&P zijn de plannen van de nieuwe regering onder leiding van premier Alexis Tsipras niet te rijmen met de afspraken die zijn gemaakt tussen de vorige regering en de internationale geldschieters van Griekenland.

Als de nieuwe regering geen deal kan sluiten met de EU, het IMF en de ECB over de leningen aan het land, kan dat de kredietwaardigheid van Griekenland onder druk zetten en leiden tot een afwaardering, aldus het bureau.

De Griekse kredietbeoordeling staat nu bij S&P op 'B', wat inhoudt dat beleggers flinke risico's nemen als ze investeren in Griekse staatsleningen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Tsipras woensdag gebeld en hem gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Dat heeft het kantoor van Tsipras volgens Griekse media bekendgemaakt.

''De president heeft opgemerkt dat de Verenigde Staten, als jarenlange vriend en bondgenoot, uitkijken naar een nauwe samenwerking met de nieuwe Griekse regering om Griekenland te helpen terug te keren naar een weg van langdurige welvaart'', liet het Witte Huis in een verklaring weten.

''De twee leiders hebben ook de nauwe samenwerking tussen Griekenland en de Verenigde Staten beoordeeld op het gebied van Europese veiligheid en terrorismebestrijding.''

Maatregelen

Europa heeft maatregelen nodig die naar groei leiden, zou Obama Tsipras op het hart hebben gedrukt. Tsipras zat woensdag voor het eerst een vergadering van zijn nieuwe kabinet voor. Daarna kondigde zijn regering aan te zullen stoppen met bezuinigen en enkele bekritiseerde kortingsmaatregelen terug te draaien die de vorige regering had ingevoerd.