Ordina is volgens de bestuursvoorzitter niet te ver gegaan door ambtenaren mee te nemen naar de skybox van de ICT-leverancier in de Amsterdam Arena.

Dat zegt bestuursvoorzitter Stépan Breedveld in een woensdag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad.

Breedveld reageert daarin op de uitzending van tv-programma Zembla, waarin Ordina ervan wordt beschuldigd tal van topambtenaren jarenlang te hebben gefêteerd.

Tussen 2005 en 2010 zouden medewerkers van Ordina hebben geprobeerd overheidsaanbestedingen te beïnvloeden door ambtenaren te trakteren op golfpartijen, diners en het bijwonen van voetbalwedstrijden en het toenmalige Ordina Open-tennistoernooi.

De volledige aflevering van Zembla werd woensdagavond uitgezonden. Daar kon het bedrijf na afloop desgevraagd nog niet direct op reageren.

Normaal geaccepteerd

Volgens Breedveld is het ''niet excessief'' om een zakenrelatie mee te nemen naar een skybox in een voetbalstadion. ''Ook als dat ambtenaren zijn is het niet per se ongepast. Dat is normaal geaccepteerd vertier met klanten'', aldus de topman.

''Als er echt dingen zijn gebeurd die niet kunnen, gaan we dat natuurlijk uitzoeken. Maar er is door De Brauw (advocaten red.) al zorgvuldig onderzocht of dit soort zaken inderdaad voorkwam. Dat bleek niet zo te zijn.''

Openbaar Ministerie

Ordina liet dinsdag weten dat het onderzoek van De Brauw geen structurele onregelmatigheden bij het bedrijf heeft aangetoond. Wel zijn er aanwijzingen dat de regels zijn overtreden bij een contract met het Openbaar Ministerie in 2009. Verder bleek dat in ''een aantal gevallen'' sprake is geweest van ongepast gedrag bij sommige werknemers.

De automatiseerder liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van een eerdere uitzending van Zembla, waarin het bedrijf werd beticht van fraude bij het binnenhalen van overheidsopdrachten in de periode 2005-2010. In totaal werden acht zaken onderzocht, waarvan zes naar aanleiding van de Zembla-uitzending.