De Griekse aandelenbeurs is woensdag fors gedaald met 7 procent. De rente op Griekse tienjaarstaatsobligaties staat weer boven een niveau van 10 procent.

Het is de grootste daling van de beurs nadat de Griekse politieke partij Syriza dit weekend de verkiezingen won in Griekenland. Op dinsdag stond de beurs op het dieptepunt ongeveer 6 procent lager.

Vooral bankaandelen kregen woensdag klappen. Gemiddeld daalden de aandelen met 20 procent. 

De rente op de Grieks staatspapier steeg met 1 procentpunt naar 10,1 procent, voor het eerst sinds begin deze maand. 

De nieuwe Griekse regering kondigde woensdag aan de privatisering van het grootste nutsbedrijf van het land, de Public Power Corporation of Greece (PPC), te staken. Eerder werd al gestopt met andere privatiseringen. 

Botsing

De nieuwe Griekse regering is niet uit op een clash met de geldschieters van het land. ''Onderdrukking'' door de eurolanden en het IMF wordt echter niet langer geaccepteerd, stelde de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras bij het eerste beraad van zijn kabinet.

Tsipras benadrukte niet op zoek te zijn naar een ''catastrofale clash'' met de eurolanden en het IMF. Tegelijkertijd riep hij zijn ministers op de kiezers van Syriza niet teleur te stellen. De partij van Tsipras won de verkiezingen vooral dankzij de belofte een einde te maken aan de forse bezuinigingen die aan Griekenland werden opgelegd in ruil voor noodleningen.

Syriza wil onder meer duizenden ambtenaren die door de bezuinigingen hun baan verloren weer in dienst nemen.

Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden