De Nederlandse baggeraars Boskalis en Van Oord gaan samen een kunstmatig eiland aanleggen voor de kust van de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Daarmee is een bedrag gemoeid van ongeveer 350 miljoen euro, dat gelijk over de twee partijen wordt verdeeld.

Op het nieuw op te spuiten eiland van circa honderdzestig hectare zullen zowel woningen als bedrijspanden worden gebouwd. De aanleg vergt twintig miljoen kubieke meter zand, dat uit lokale wingebieden zal worden gehaald.

Het project omvat daarnaast grondverbeteringswerkzaamheden en de aanleg van een stenen oeverbescherming. De bagger- en landaanwinningsactiviteiten worden uitgevoerd door twee zogeheten jumbo sleephopperzuigers. 

De werkzaamheden voor de kust bij Jakarta beginnen direct en worden naar verwachting in 2018 voltooid.

In de dichtbevolkte regio rondom Jakarta is grote behoefte aan nieuw land om de bevolkingsgroei op te vangen. In Jakarta zelf wonen ruim tien miljoen mensen. In het verstedelijkte gebied om de stad heen huizen naar verluidt nog eens twintig miljoen mensen.

Gering

De opdracht die Boskalis met Van Oord heeft binnengehaald is mooi, maar is niet van een enorme omvang. Dat stelt analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen woensdag in een reactie.

Het bedrag van ongeveer 350 miljoen euro noemt Van Beek "in absolute termen een serieus bedrag". ''Maar afgezet tegen een jaaromzet van 3 miljard euro is 175 miljoen euro over een periode van drie jaar gering.''

De opdracht is wel goed nieuws, omdat de opdrachten uit de energiesector door de dalende olieprijs afnemen. Daardoor worden de werkzaamheden op het gebied van landwinning belangrijker voor bedrijven als Boskalis, aldus de analist.

Moeizaam

Het baggerbedrijf staat ook in de belangstelling door de vermeende interesse in bodemonderzoeker Fugro. Boskalis breidde zijn belang in dat bedrijf onlangs verder uit, maar benadrukte niet uit te zijn op een overname.

Volgens Van Beek zou een overname een heel moeizaam verhaal worden, door de tegenstand binnen het management van Fugro. Hij verwacht dat Boskalis vooral uit is op zeggenschap via samenwerking met Fugro en eventuele joint ventures.

Thedoor Gilissen beveelt het aandeel Boskalis niet aan, vanwege de slechte vooruitzichten in de olie- en gasindustrie.

Boskalis noteerde woensdag om 11.25 uur 0,8 procent in de min op 42,45 euro. Fugro voerde de negatieve AEX-index aan. De bodemonderzoeker stond 5,5 procent in de plus op 19,04 euro.