De Chinese internetmarktplaats Alibaba onderneemt veel te weinig om illegale handelspraktijken aan banden te leggen. 

Er worden volop namaakartikelen en goederen van bedenkelijke kwaliteit aangeboden, zonder dat daar controle op wordt uitgeoefend. Dat staat in een rapport dat de Chinese toezichthouder op het gebied van industrie en handel SAIC woensdag heeft gepubliceerd.

Volgens SAIC is Alibaba al geruime tijd zeer laks in het toelaten van handelaren op zijn handelsplatform, waardoor fraude en bedrog aan de orde van de dag zijn. Dat ondermijnt niet alleen de geloofwaardigheid van het bedrijf zelf, maar plaatst ook andere internetverkopers die wel op een eerlijke manier hun brood willen verdienen in een kwaad daglicht, aldus de toezichthouder.

SAIC besprak de problemen al in juli met Alibaba, maar publiceerde het rapport toen niet omdat het bedrijf bezig was een beursgang in de Verenigde Staten voor te bereiden. Die vond uiteindelijk plaats in september en was met een opbrengst van ruim 25 miljard dollar de grootste marktintroductie aller tijden.

Alibaba heeft nog niet op het rapport gereageerd. Dochterbedrijf Taobao sloeg in een verklaring wel van zich af. Het stelde dat het geen dader maar slachtoffer is als het om namaakartikelen gaat, en dat het alles doet om te voorkomen dat die via zijn website worden aangeboden. Ook kondigde Taobao gerechtelijke stappen aan tegen het hoofd van SAIC.