Het Braziliaanse olie- en gasconcern Petrobras is er nog niet in geslaagd de schade vast te stellen van de fraude die jarenlang door werknemers van het bedrijf is gepleegd. 

Dat bleek woensdag bij de publicatie van voorlopige, niet door toezichthouders gecontroleerde, kwartaalcijfers.

Petrobras is verwikkeld in een groot financieel schandaal, dat draait om steekpenningen, witwassen en verduistering van middelen. Werknemers van Petrobras zouden zich jarenlang door toeleveranciers hebben laten omkopen, in ruil voor opdrachten. Ook de Nederlandse leverancier van opslag- en productieschepen SBM Offshore wordt met die affaire in verband gebracht.

Het Braziliaanse concern moet de waarde van allerlei activiteiten en bezittingen opnieuw vaststellen, om rekening te houden met de fraude. Over de manier waarop die afschrijvingen moeten worden doorgevoerd is echter nog geen duidelijkheid, bleek woensdag.

Petrobras wil daarvoor nu de informatie gebruiken die uit hoorzittingen rond de onderzoeken komt.

Winst

De nettowinst van Petrobras zakte vorig kwartaal met bijna 40 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tot 3,1 miljard real (circa 1 miljard euro).

Die afname kwam vooral door de halvering van de operationele winst, die uitkwam op 4,8 miljard real. Dit resultaat werd gedrukt door de nieuwe cao, afschrijvingen op projecten en de rekening voor de import van gas uit Bolivia.

Bestuursvoorzitter Maria das Graças Silva Foster benadrukte dat Petrobras er alles aan doet om onafhankelijke onderzoeken zonder belemmeringen te laten verlopen.