De beurs in Amsterdam is woensdag met verlies gesloten, net als de meeste andere Europese beurzen.

Beleggers waren vooral in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve later op de dag. Bodemonderzoeker Fugro was een uitblinker op het Damrak door speculaties over een verkoop van een onderdeel.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent lager op 452,30 punten. De Midkap zakte 0,1 procent tot 664,58 punten. De beurs in Parijs verloor 0,3 procent, maar Londen sloot 0,2 procent hoger.

De DAX in Frankfurt noteerde een winst van 0,8 procent. In Athene ging de beurs 9,2 procent onderuit door zorgen bij Griekse beleggers over de koers van de nieuwe regering onder leiding van Syriza.

Fugro

Fugro was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 8,7 procent. Speculaties dat het bedrijf zijn onderdeel Subsea op korte termijn zou willen verkopen, vielen goed bij beleggers.

Ook baggeraar Boskalis schaarde zich onder de koplopers, met een plus van 1,7 procent. Het concern gaat samen met branchegenoot Van Oord een kunstmatig eiland aanleggen voor de kust van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Daarmee is een bedrag van ongeveer 350 miljoen euro gemoeid.

Philips behoorde opnieuw tot de sterkste dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 1,1 procent, na een adviesverlaging door Barclays. Het elektronicaconcern leverde dinsdag al bijna 6 procent in na tegenvallende jaarcijfers.

Electrolux

In Stockholm steeg Electrolux ruim 12 procent na meevallende kwartaalcijfers van het Zweedse moederbedrijf van witgoedmerken als AEG, Zanussi en Frigidaire. Hennes & Mauritz (H&M) zakte 1 procent, ondanks een forse winstgroei in het afgelopen jaar. De op één na grootste kledingketen van Europa is tevens optimistisch over 2015.

De euro was 1,1340 dollar waard, tegen 1,1369 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent minder op 45,15 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,9 procent tot 49,17 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl