De Zwitserse farmaceut Roche heeft zijn omzet vorig jaar met 1 procent zien groeien en voorziet ook voor dit jaar een bescheiden vooruitgang. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Roche boekte vorig jaar een omzet van 47,5 miljard Zwitserse frank (ruim 46 miljard euro), tegen 46,8 miljard frank in 2013. De nettowinst stabiliseerde op 12,5 miljard frank.

De resultaten werden gedrukt door de stijging van de frank tegenover onder meer de yen en de dollar. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten steeg de omzet met 5 procent en nam de winst met 6 procent toe.

Roche zag onder meer een sterke vraag naar zijn medicijnen tegen borstkanker en het antigriepmiddel Tamiflu. Voor 2015 voorziet het concern opnieuw een kleine groei van de omzet, tegen constante wisselkoersen.

Over de invloed van de recente verdere stijging van de frank op de resultaten in 2015 werden geen uitspraken gedaan. De dure frank kan Roche de komende tijd echter nog flink hinderen. De Zwitserse munt is ruim 11 procent meer waard geworden ten opzichte van de dollar, sinds de centrale bank van het Alpenland de koppeling van de munt aan de euro losliet.

Topman Severin Schwan liet in een toelichting wel weten dat Roche geen plannen heeft om uit Zwitserland te verhuizen. Basel blijft volgens hem een goede basis voor het concern, dat 82 procent van zijn kosten buiten Zwitserland maakt. Het effect van de wisselkoers op de onderliggende prestaties van Roche is volgens Schwan beperkt.