Verzekeraar Delta Lloyd misbruikte geheime informatie toen het bedrijf in 2012 financiële producten verkocht in aanloop naar een vertrouwelijke vergadering van De Nederlandsche Bank (DNB).

Dit schrijft het Financieele Dagblad (FD) woensdag op basis van anonieme bronnen.

Nadat DNB drie dagen voor een vertrouwelijke vergadering op vrijdag 29 juni uitnodigingen had verstuurd, probeerde Delta Lloyd erachter te komen waar de bijeenkomst over ging.

De vergadering werd gehouden om aan te kondigen dat de rekenrente zou worden aangepast voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan twintig jaar. 

Een dag eerder had Delta Lloyd al enkele rentederivaten (een financieel product waarmee je je kunt verzekeren tegen renterisico's) verkocht die niet meer nodig zouden zijn met de gunstigere rekenrente. DNB noemt dit onzorgvuldig handelen.

Recordboete

Het financiële voordeel dat Delta Lloyd daarmee behaalde wordt geschat wordt op 21,6 miljoen euro, dat moet de verzekeraar weer inleveren. Daarbovenop komt een boete van 1,2 miljoen euro die DNB heeft opgelegd

Delta Lloyd moet in totaal 22,8 miljoen euro boete betalen, de hoogste boete die de DNB ooit uitdeelde. Ook eiste de toezichthouder dat financieel directeir Emiel Roozen vertrekt.