Korpschefs van de politie, een officier van justitie en tal van andere topambtenaren van diverse ministeries lieten zich tussen 2005 en 2010 fêteren door ICT-leverancier Ordina. 

In die periode probeerden medewerkers van Ordina overheidsaanbestedingen te beïnvloeden door ambtenaren gunstig te stemmen met golfpartijen, diners en het bijwonen van sportevenementen als voetbalwedstrijden en het toenmalige Ordina Open-tennistoernooi.

Dat meldt het televisieprogramma Zembla, dat hier woensdagavond een uitzending aan besteedt. Zembla baseert zich op e-mailverkeer van Ordina met betreffende ambtenaren en op een anonieme voormalige medewerker van het bedrijf.

''Een groot aantal topambtenaren ging in weerwil van geldende gedragscodes op de uitnodigingen van Ordina in'', stelt Zembla. Ordina zou destijds precies hebben geweten welke ambtenaren beslisten over de aanbestedingen.

Sponsor

Deze ambtenaren moesten ''bewerkt'' worden. In speciale databases werd van elke ambtenaar bijgehouden hoeveel invloed hij had op een beslissing.

Ook kregen ambtenaren van Ordina een label. Sommigen waren neutraal, anderen stonden negatief tegenover het bedrijf. Een aantal ambtenaren kreeg het label 'sponsor’.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) laat onderzoeken of ambtenaren van zijn ministerie zich in hun contacten met Ordina hebben gehouden aan de integriteitsregels. 

In een reactie stelt Opstelten dat hij de signalen serieus neemt en tot op de bodem laat uitzoeken of de integriteitsregels zijn overtreden. ''Waar nodig worden personele maatregelen genomen. Als sprake is van mogelijk gepleegde strafbare feiten, wordt aangifte gedaan. Dit kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.''

Volgens Opstelten moet elke medewerker van zijn ministerie terughoudend omgaan met uitnodigingen van externe partijen. ''Het moet functioneel, sober en doelmatig zijn. Bovendien dienen medewerkers op elk niveau deze te allen tijde openlijk te bespreken.'' Niet-integer gedrag zal in hij geen geval tolereren.

Verhoeven

D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelt dat als klopt wat Zembla beweert, dan zowel de ambtenaren als Ordina wisten dat ze fout bezig waren. ''Er is keihard sprake van corruptie als een bedrijf ambtenaren op deze manier omkoopt. Bovendien maken de bedrijven die wel eerlijk meedoen aan aanbestedingen hierdoor minder kans. Uiteindelijk is de burger de pineut, die betaalt de rekening." 

Als de berichten kloppen, dan moeten er forse straffen volgen, vindt Verhoeven.

Mogelijke onregelmatigheid

Dinsdagochtend bleek dat het Openbaar Ministerie (OM) en Odina waarschijnlijk regels hebben overtreden bij het sluiten van een contract in 2009. Er is een "duidelijke aanwijzing van een mogelijke onregelmatigheid" gevonden door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

Dat bureau voerde de afgelopen tijd in opdracht van Ordina een omvangrijk onderzoek uit bij de automatiseerder. Structurele onregelmatigheden werden daarbij niet gevonden. Wel zijn er enkele gevallen van ongepast gedrag bij een beperkt aantal personen vastgesteld.

In de raamovereenkomst met het OM lijkt een medewerker van de klant echter na de voorlopige gunning aan Ordina verzocht te hebben de prijsstelling van de offerte aan te passen.

''Vervolgens lijkt die prijsstelling bij de offerte inderdaad te zijn gewijzigd. Op die basis is de raamovereenkomst uiteindelijk gesloten'', aldus Ordina.