Philips neemt ruim de tijd voor de splitsing van het bedrijf in twee delen, gezondheidszorgtechnologie en verlichting. 

Dat liet topman Frans van Houten dinsdag weten in een toelichting op de jaarcijfers van het technologieconcern.

Philips kondigde in september aan de verlichtingsdivisie (Lighting Solutions) te verzelfstandigen, nadat eerder al de verkoop van de producenten van lichtcomponenten (Lumileds en Automotive) werd aangekondigd.

Voor de verzelfstandiging wordt nog altijd twaalf tot achttien maanden de tijd genomen, aldus Van Houten. Het proces zal daarmee in ieder geval heel 2015 in beslag nemen.

Of de verlichtingsactiviteiten aan één partij worden verkocht of naar de beurs worden gebracht wordt later dit jaar bepaald, liet Van Houten weten. ''We gaan niet op de zaken vooruitlopen. Dit is een complex proces, dat we goed moeten plannen'', stelde hij.

Diverse partijen

Voor de verkoop van de componentenmakers zijn diverse partijen in de markt, die naar verwachting dit kwartaal hun bod bekendmaken. Die verkoop kan dan in de eerste helft van 2015 worden afgerond. Een verkoop in combinatie met de activiteiten van Lighting Solutions hoort volgens Van Houten niet tot de opties.

Ondanks de tegenvallende prestaties in 2014 zijn de vooruitzichten voor zowel de gezondheidszorgtak als de verlichting op termijn erg goed, vindt Van Houten.

''Bij Health richten we ons op het hele zorgproces, van preventie tot revalidatie. Dat is een hele grote markt. Lighting is in een goede positie om nieuwe kansen te grijpen. Dat de resultaten daar onder druk staan, komt vooral door de herstructurering die noodzakelijk is om ons op de toekomst voor te bereiden.''

Voorzichtig

Philips is voorlopig heel voorzichtig in de verwachtingen voor dit jaar, gaf financieel directeur Ron Wirahadiraksa aan. Zowel de gezondheidszorgactiviteiten als de verlichting zullen een bescheiden groei laten zien, terwijl de sterkere groei bij de consumentenelektronica aanhoudt.

In China blijft de groei, ondanks een herstel van de markt voor CT-scanners, beperkt. In de VS zijn de vooruitzichten iets positiever, vooral dankzij de hervorming van de gezondheidszorg. In Europa vertonen de orders voor medische apparaten een stijgende lijn, maar wordt evenmin een sterke groei verwacht.