De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar is er in het vierde kwartaal niet in geslaagd zijn eigen prognoses waar te maken. 

De daling is hoofdzakelijk het gevolg van de gekelderde olieprijs, die veel bedrijven in de olie- en gassector kopschuw heeft gemaakt wat betreft investeringen. Daar heeft ook Caterpillar als leverancier van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw veel last van.

Ook over heel 2014 vielen de resultaten lager uit dan in het voorgaande jaar. De opbrengsten daalden met 1 procent tot 55,2 miljard dollar, terwijl de nettowinst met 2 procent afnam tot 3,7 miljard dollar. De resultaten zijn slechter dan door Bloomberg gepolste analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Topman Doug Oberhelman zei dat 2015 op zijn best een bescheiden herstel zal brengen. Met name de lagere grondstoffenprijzen blijven naar verwachting de marktvraag drukken. Voor Caterpillar resulteert dat naar verwachting in een omzetdaling van bijna 10 procent. Ook de winst daalt flink, mede door herstructureringskosten.

De sombere vooruitzichten komen, net als de resultaten zelf, als een onaangename verrassing. Analisten rekenden erop dat het bedrijf de markt voor 2015 een winststijging zou voorspiegelen. Caterpillar wordt wegens zijn omvang en brede spreiding van activiteiten gezien als een barometer voor de gehele Amerikaanse economie.