American Airlines Group heeft in het laatste kwartaal van 2014 een nettowinst in de boeken gezet van 597 miljoen dollar (528 miljoen euro), na een verlies van 2 miljard dollar een jaar eerder.

Het grootste luchtvaartconcern ter wereld profiteerde onder meer van de sterk gedaalde brandstofprijs.

Behalve de veel lagere olieprijs werkten ook kostenvoordelen als gevolg van de in december 2013 voltooide fusie tussen American Airlines en US Airways de verbetering van de resultaten in de hand. Topman Doug Parker sprak van een ''fantastisch eerste jaar'' van de samenwerking.

De omzet over heel 2014 bedroeg 42,7 miljard dollar, tegen een gecombineerde omzet voor de twee fusiepartners van 40,4 miljard dollar in 2013. De nettowinst kwam uit op 2,9 miljard dollar. Dat is ruim zeven keer zo veel als in 2013. Exclusief eenmalige posten steeg de winst nog altijd met bijna twee derde tot 4,2 miljard dollar.

Bij veel luchtvaartmaatschappijen wordt het prijsvoordeel op brandstof gedempt doordat zij zich via opties indekken tegen prijsschommelingen. American Airlines doet dat niet, en profiteert dus optimaal van de prijsdalingen van de laatste maanden. Ook over 2015 is het bedrijf gezien de gunstige economische vooruitzichten positief gestemd.

De aandeelhouders van het luchtvaartconcern profiteren mee van de winststijging. American Airlines kondigde aan de komende twee jaar voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen.