De afwaardering van de kredietrating van Rusland tot de zogenoemde 'junkstatus' is overdreven pessimistisch.

Volgens Siluanov heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) bij de beoordeling geen rekening gehouden met de sterke punten van de Russische economie, zoals de hoge reserves en de lage overheidsschuld. De minister vindt verder dat beoordelingen van zogeheten ratingbureaus vaak een politiek karakter hebben.

Maandag verlaagde S&P de kredietrating van Rusland tot de zogeheten junkstatus, waarmee Russische staatsleningen in de categorie zeer risicovolle beleggingen zijn ingedeeld. Volgens S&P heeft Rusland flink te lijden onder de westerse sancties, de afzwakkende roebel en de lage olieprijs.

Volgens marktkenners komt de afwaardering niet als een verrassing. Als de olieprijs blijft dalen en de crisis in Oekraïne verder escaleert, kan dat voor verdere krimp van de economie zorgen. De kredietwaardigheid van het land komt daarmee verder onder druk te staan.

Krimp

Rusland houdt er rekening mee dat de economie dit jaar met 4 tot 5 procent krimpt als de olieprijs rond de 45 dollar per vat blijft hangen.

De inkomsten uit de olie- en gasindustrie zijn goed voor ongeveer 50 procent van de overheidsbegroting van Rusland. De Europese Unie dreigt bovendien de sancties tegen Rusland uit te breiden nu er groeiend bewijs is dat Rusland de separatisten in Oost-Oekraïne steunt.

President Vladimir Poetin kondigde maandag aan met een nieuw plan te komen om de Russische economie aan te jagen. De Russische overheid heeft met haar financiële reserves van omgerekend 145 miljard euro echter voldoende middelen om begrotingstekorten de komende jaren op te kunnen vangen.