Aer Lingus is bereid een overnamebod van branchegenoot IAG, moederbedrijf van onder meer British Airways, aan te bevelen bij zijn aandeelhouders.

Het Ierse luchtvaartbedrijf is in ieder geval tevreden over de financiële voorwaarden, liet het dinsdag weten.

Het is volgens Aer Lingus nog niet zeker of het bod van 2,55 euro per aandeel, of 1,36 miljard euro in totaal, daadwerkelijk doorgaat. Dat is onder meer afhankelijk van een boekenonderzoek door IAG. Ook wil Aer Lingus weten wat voor gevolgen een overname zal hebben voor andere belanghebbenden, zoals het personeel.

De Ierse luchtvaartmaatschappij bedankte voor een paar eerdere overnamevoorstellen van IAG omdat de geboden prijs te mager zou zijn. De druk op kleine maatschappijen als Aer Lingus om aansluiting te zoeken bij een grotere branchegenoot, is evenwel groot gezien de moordende concurrentie in Europa.

Met een overname van Aer Lingus zou IAG een groot aantal schaarse en daarmee waardevolle start- en landingstijden op de drukke Londense luchthaven Heathrow in handen krijgen. Ook kan de Ierse branchegenoot zorgen voor aanvoer van passagiers voor verre vluchten van British Airways.

Ryanair is nu met een belang van bijna 30 procent de belangrijkste aandeelhouder. De prijsvechter probeerde eerder Aer Lingus in te lijven, maar kreeg geen toestemming van de Europese Commissie. De Ierse overheid heeft ruim een kwart van de aandelen in handen en de Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad iets meer dan 4 procent.