Siemens is ontevreden over de prestaties van zijn medische divisie in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar.

Ook de divisie die apparatuur levert aan de gas- en energiesector moet de resultaten verbeteren. Dat stelt topman Joe Kaeser van het Duitse technologieconcern dinsdag.

Een sterke vervangingsvraag naar ziekenhuisapparatuur in Europa hielp de medische divisie aan meer omzet, maar het ging daarbij niet om de meest lucratieve machines. Bovendien stegen de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. De winstmarge bij het bedrijfsonderdeel, een concurrent van Philips, stond daardoor onder druk.

Bij de energiedivisie drukten lagere inkomsten uit onderhoudscontracten de resultaten, evenals hogere onderzoekskosten. De totale omzet van Siemens steeg met 5 procent tot 17,4 miljard euro. De nettowinst viel met 1,1 miljard euro een kwart lager uit dan een jaar eerder.

Afname orderinstroom

Siemens zag de orderinstroom afnemen. Het bedrijf kon voor 18 miljard euro aan werk bijschrijven, tegen meer dan 20 miljard euro in de vergelijkbare periode een jaar eerder. De orderontvangst overtrof daarmee wel de omzet, wat volgens Siemens ook in de rest van het jaar het geval zal zijn.

Siemens verwacht voor het gehele boekjaar nog altijd fikse tegenwind te ondervinden, onder meer door geopolitieke spanningen. Afgezien van de invloed van wisselkoersen en veranderingen van het productaanbod voorziet het bedrijf een stabiele omzet. Door de verkoop van onderdelen zal de winst naar verwachting toenemen.