Philips heeft vorig kwartaal zijn winst met ruim twee derde zien dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Het elektronicaconcern kampte met tegenvallende verkopen, vooral op het gebied van medische apparatuur en in opkomende markten als China en Rusland.

Philips meldde dinsdag een nettowinst van 134 miljoen euro over het vierde kwartaal van 2014, tegen 412 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet nam, gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en veranderingen in het aanbod, met 2 procent af tot 6,54 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) was met 262 miljoen euro ook twee derde lager dan in de laatste drie maanden van 2013.

Laatste kwartaal

Het laatste kwartaal weerspiegelde volgens topman Frans van Houten de moeilijkheden van heel 2014. Philips voorziet hogere verkopen en betere winstmarges in 2015, maar blijft voorzichtig over het herstel van de economie. Daarbij verwacht het concern aanhoudende onzekerheid in diverse markten en incidentele kosten voor de reorganisatie.

Het tegenvallende jaar heeft Philips op achterstand gezet ten opzichte van de doelen die voor 2016 zijn gesteld, aldus Van Houten.

De omzetgroei, het bedrijfsresultaat en het rendement op investeringen zijn nu volgens hem 1 procentpunt lager dan de bedoeling was. Dit doet echter niets af aan de groeimogelijkheden op langere termijn, stelde de topman.

Marathon

Van Houten liet weten dat de mindere resultaten geen gevolgen hebben voor zijn positie. ''Ik blijf'', stelde hij. ''Ik heb altijd gezegd dat de hervorming van ons bedrijf een marathon is en geen sprint. We zijn nog niet klaar.''

Philips werkt aan de verzelfstandiging van zijn lichtdivisie, waarna het bedrijf zich volledig wil richten op gezondheidstechnologie. In dat kader worden in de loop van het jaar nieuwe doelen gesteld voor beide onderdelen.

De verkoop van de lichtonderdelen Lumileds en Automotive wordt naar verwachting in de eerste helft van dit jaar afgerond.

Ondanks de tegenvallers verlegt Philips zijn koers niet, benadrukte Van Houten. ''Deze processen gaan altijd met ups en downs. Daarbij, kijk naar buiten: wie had kunnen voorspellen dat Rusland zou omvallen of had de economische ontwikkelingen in China precies goed voorzien? We nemen de juiste maatregelen en houden koers.''

Afsplitsing

Het bedrijf neemt ruim de tijd voor de splitsing van het bedrijf in twee delen, zegt Van Houten. Voor de verzelfstandiging wordt nog altijd twaalf tot achttien maanden de tijd genomen. Het proces zal daarmee in ieder geval heel 2015 in beslag nemen.

Of de verlichtingsactiviteiten aan één partij worden verkocht of naar de beurs worden gebracht wordt later dit jaar bepaald, liet Van Houten weten. ''We gaan niet op de zaken vooruitlopen. Dit is een complex proces, dat we goed moeten plannen'', stelde hij.