Na een kwakkelend begin zijn de Europese beurzen maandag hoger gesloten. 

De verkiezingen in Griekenland, waarbij de antibezuinigingspartij Syriza als winnaar uit de bus kwam, zijn nauwelijks van invloed geweest op de financiële markten. Een verdere stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen gaf de handel daarbij een positieve impuls.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent hoger op 459,14 punten. De MidKap won 1,6 procent tot 672,90 punten. Slechts in de ochtendhandel leek de verkiezingsoverwinning van Syriza het sentiment op de Europese markten te drukken. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,4 procent bij.

In Madrid en Milaan stegen de beurzen respectievelijk 1,1 en 1,2 procent. De beurs in Athene sloot 3,2 procent in de min, na een aanvankelijk verlies van circa 4 procent.

Griekenland sprak zich zondag uit tegen het strenge bezuinigingsbeleid. De linkse partij Syriza werd de grootste tijdens de verkiezingen en vormt een coalitie met de rechtse partij Onafhankelijke Grieken. Beide partijen verzetten zich tegen de bezuinigingen die de eurolanden, het IMF en de ECB Griekenland hebben opgelegd.

Grootste daler in de AEX was KPN met een min van 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond bovenaan met een winst van 4,5 procent. Op de lokale markt daalde HAL 0,8 procent. De investeerder brengt zijn optiekdochter GrandVision op 6 februari naar de beurs.

In Brussel vielen de kwartaalcijfers van Delhaize in goede aarde. Het aandeel van de Belgische branchegenoot van Ahold won 7,1 procent.

Het aandeel Bang & Olufsen klom in Stockholm bijna 12 procent. De Deense fabrikant van luxe beeld- en geluidsapparatuur zou een investeringsbank in de arm hebben genomen die op zoek moet naar een geschikte koper voor het bedrijf.

De euro was 1,1278 dollar waard, tegen 1,1283 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 45,76 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 48,75 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl