IAG het moederbedrijf van British Airways en Iberia, heeft opnieuw een hoger overnamebod op de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus uitgebracht.

Dat meldde persbureau Bloomberg zaterdag op gezag van een niet nader genoemde bron.

IAG zou het bod hebben verhoogd tot 2,50 euro per aandeel. Daarmee wordt Aer Lingus gewaardeerd op 1,33 miljard euro. Naar verluidt gaan de Ieren akkoord met het verbeterde bod en wordt de deal maandag officieel aangekondigd.

Aer Lingus heeft eerder verschillende keren overnamebiedingen van IAG afgewezen. Eind vorige maand wilde laatstgenoemde nog 2,40 euro per aandeel neertellen voor de Ierse onderneming.

Met een overname van Aer Lingus zou IAG een groot aantal schaarse en daarmee waardevolle start- en landingstijden op de drukke Londense luchthaven Heathrow in handen krijgen. De Ierse luchtvaartmaatschappij is daar de op twee na grootste speler. Ook kan Aer Lingus zorgen voor aanvoer van passagiers voor verre vluchten van British Airways.

Aandeel

De belangrijkste aandeelhouder van Aer Lingus is de eveneens Ierse prijsvechter Ryanair, met een belang van bijna 30 procent. De Ierse overheid heeft ruim een kwart van de aandelen in handen en de Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad Airways iets meer dan 4 procent.

Ingewijden schatten dat de deal binnen elkele dagen rond zou kunnen zijn, maar wijzen ook op de politieke gevoeligheden. Opossitiepartijen ondervraagden de Ierse minister van transport afglopen week nog over hoe de overheid de routes tussen Ierland en Londen Heathrow veilig gaan stellen wanneer de aandelen zouden worden verkocht. 

Ryanair probeerde zelf al drie keer Aer Lingus geheel in handen te krijgen. Die pogingen liepen evenwel vast door tegenwerking van het bedrijf zelf en de mededingingsautoriteiten in Brussel.