Internetbedrijf Google heeft in 2013 bijna 10 miljard euro aan royalty's via Nederland naar Bermuda gesluisd, dat bekend staat om een gunstig belastingklimaat.

Het bedrag is ruim 1 miljard euro meer dan een jaar eerder, zo valt op te maken uit de in december 2014 gedeponeerde jaarrekening van de Nederlandse vennootschap Google Netherlands Holdings BV, meldt De Telegraaf.

Bedrijven die de naam en technologie van Google gebruiken, betalen hiervoor een vergoeding in de vorm van royalty’s.

Google Ireland Limited, een Ierse vennootschap die advertenties verkoopt, zou ruim 9 miljard aan vergoedingen aan moederbedrijf Google hebben betaald.

Belasting

De bedragen stromen via Nederland naar de in Ierland gevestigde, maar vanuit Bermuda bestuurde Google Ireland Holdings. Het bedrijf is eigenaar van het intellectueel eigendom van Google buiten de VS. De winst wordt zo van Ierland overgeheveld naar Bermuda, waar geen vennootschapsbelasting wordt geheven.

Ook een Aziatische vennootschap betaalt op deze manier Royalty's. Google zou in de VS belasting moeten betalen over de buitenlandse activiteiten, maar omdat het geld de VS niet bereikt en 'offshore' geparkeerd wordt, wordt die regel omzeild.

Het internetbedrijf zou zo een bedrag van 35 miljard euro geparkeerd hebben. Hiermee worden onder meer overnames  en investeringen buiten Amerika gefinancierd.