De ondernemingsraad van KLM is ''zeer beducht'' voor de financiële ontwikkelingen bij moederconcern Air France-KLM en de mogelijke gevolgen daarvan voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. 

Dat liet de or vrijdag in een verklaring weten.

Air France-KLM wil dat de afzonderlijke werkmaatschappijen overtollig kasgeld gaan overdragen aan de holding, zodat die goedkoper kapitaal kan aantrekken voor investeringen. Die discussie baart de or ''grote zorgen''.

Gevreesd wordt dat de eigen financiële draagkracht van KLM wordt aangetast, en dat geld van KLM gebruikt wordt om verliezen bij Air France op te vangen. ''Geld dat wij hier met zijn allen verdiend hebben, vloeit straks weg naar Parijs'', waarschuwde or-voorzitter Hanjo Redèl in een toelichting.

Afspraken

Volgens Redèl druisen de plannen regelrecht in tegen afspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt tussen de or en de directie van KLM. Een deel van de organisatie is met instemming van de or onder de paraplu Air France-KLM gebracht, maar dat geldt nadrukkelijk niet voor het beheer van de kas, zei hij.

Volgens Air France-KLM zal onder geen beding geld van de ene maatschappij binnen de groep naar de andere vloeien. Daar is de or echter allerminst van overtuigd. ''Wij hebben de afgelopen twee jaar geleerd op onze hoede te zijn'', zei Redèl.

Onafhankelijk

KLM moet volgens de or over eigen financiële middelen blijven beschikken om te voorkomen dat voor elke investering een handtekening uit Parijs nodig is.

Ook staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) benadrukte eerder deze week het belang van financiële onafhankelijkheid voor KLM toen het CDA in de Tweede Kamer haar daarover aan de tand voelde.

Wat u moet weten over bezuinigingen bij KLM