General Electric (GE) heeft in het vierde kwartaal van 2014 flink meer winst gemaakt dan een jaar eerder. 

Het industrieconcern profiteerde van een sterke vraag naar met name turbines en straalmotoren, die de dalende inkomsten vanuit de olie- en gasindustrie compenseerde.

Onder de streep hield GE 5,2 miljard dollar (4,6 miljard euro) over, bijna 2 miljard meer dan in de vergelijkbare periode in 2013. Gecorrigeerd voor eenmalige posten viel de winst iets hoger uit dan analisten hadden voorspeld. De omzet van 42 miljard dollar (plus 4 procent) was daarentegen wat lager dan voorzien.

Topman Jeff Immelt waarschuwde in een toelichting op de cijfers dat het zakelijke klimaat voor de onderneming ''wisselvallig'' blijft. Met name de fors gedaalde olieprijs kan GE komend jaar behoorlijk pijn gaan doen, omdat oliemaatschappijen daardoor minder investeren.

De omzet van de medische divisie van GE, die onder meer concurreert met Philips, bleef in het vierde kwartaal nagenoeg stabiel op 5,1 miljard dollar. De winst van dat onderdeel liep wel met 4 procent terug.

De totale jaaromzet van GE steeg met 2 procent tot ruim 148 miljard dollar. Daarop behaalde het concern een nettowinst van 15 miljard dollar, ruim een zesde meer dan in 2013. Het wist de kosten het afgelopen jaar structureel met 1,2 miljard dollar terug te dringen.