De rentes op Europees tienjaarsobligaties dalen ook vrijdag verder naar de laagste standen ooit gemeten als gevolg van het donderdag aangekondigde opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.

Rond 9.00 uur vrijdagochtend stond de rente voor een tienjarige Italiaanse staatsobligatie op 1,45 procent, het laagste punt sinds persbureau Bloomberg in 1993 begon met meten.

De rente op Spaanse tienjaarsobligaties daalde naar 0,5 procent. Tijdens de eurocrisis liepen Italiaanse en Spaanse rentes op tot meer dan 7 procent.

Ook Frans staatspapier levert niet veel meer op voor beleggers. Het rendement op tienjaarsleningen is vrijdag 0,5 procent.

Nederland

De rentes op de noordelijke eurolanden stonden al historisch laag en zakten vrijdag nog verder. De rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar zakte naar het historisch lage punt van 0,4 procent. 

De vergelijkbare Duitse rente daalde eveneens, naar 0,37 procent. Daarmee is ook de Duitse overheid nog nooit zo goedkoop uit geweest bij de uitgifte van leningen. 

Het rendement op obligaties beweegt tegenovergesteld aan de waarde ervan: hoe hoger de waarde, hoe lager de rente. Ook de euro daalde vrijdag opnieuw fors na de bekendmaking van de ECB-plannen.

Opkoopprogramma

De lage rentes die Europese overheden moeten betalen op uitgegeven leningen is een gevolg van de Europese Centrale Bank-maatregelen om met een omvangrijk opkoopprogramma te starten.

Donderdag maakte ECB-president Mario Draghi bekend dat de centrale bank vanaf maart maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen en staatsobligaties opkoopt bij banken in de eurozone en Europese instellingen. De ECB wil zo de economie stimuleren en de lage inflatie stuwen. De operatie duurt in ieder geval tot en met september 2016.

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht' | Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka