Beter Bed heeft de omzet in het vierde kwartaal van 2014 met bijna 10 procent zien oplopen tot 99,6 miljoen euro. 

Daarmee zette de positieve trend die in het derde kwartaal werd ingezet zich voort, zo meldde de beddenverkoper vrijdag op basis van voorlopige cijfers.

Dankzij een sterke tweede jaarhelft wist Beter Bed ook over heel 2014 de omzet te laten groeien ten opzichte van het voorgaande jaar. De totale inkomsten kwamen vorig jaar uit op 364 miljoen euro, 1,8 procent meer dan in 2013. In de eerste jaarhelft viel de omzet nog lager uit dan een jaar eerder.

In eigen land zag Beter Bed de opbrengsten met ruim 5 procent toenemen ten opzichte van het zeer slechte vierde kwartaal van 2013. Het bedrijf profiteerde daarbij van de aantrekkende woningmarkt. Over heel 2014 nam de omzet in Nederland nog wel met 5 procent af. Dat komt door de afbouw van de winkelformules Slaapgenoten en Matrassen Concord.

Buitenland

In Duitsland behaalde Beter Bed in de laatste maanden van 2014 bijna 12 procent meer omzet. Ook in Oostenrijk, Spanje en België zag het bedrijf de verkopen fors toenemen, zowel in het vierde kwartaal als over heel 2014. Alleen in Zwitserland liepen de inkomsten over heel vorig jaar met 5 procent terug.

Beter Bed denkt in het vierde kwartaal een winst voor rente en belastingen (ebit) te hebben behaald van zo'n 10,5 miljoen euro, tegen slechts 0,5 miljoen euro een jaar eerder. In dat vergelijkbare resultaat was evenwel een last opgenomen van 6,4 miljoen euro in verband met de sluiting van winkels. Het bedrijf telde eind 2014 in totaal 1127 vestigingen, 48 minder dan een jaar eerder.

Over heel 2014 komt het bedrijfsresultaat naar verwachting uit op 23 miljoen euro. Dat zou bijna een verdubbeling betekenen ten opzichte van 2013. De definitieve cijfers worden op 13 maart gepubliceerd.

KBC

Analist Wim Hoste van KBC zegt dat de cijfers ruimschoots boven zijn verwachting zijn. ''Wij zijn blij verrast. Dit bevestigt dat de groei in het derde kwartaal na negen periodes van krimp op rij geen incident was.'' Hoste is ook "voorzichtig optimistisch" over 2015.