De Europese aandelenbeurzen borduurden vrijdag voort op de flinke koerswinsten van een dag eerder.

Het omvangrijke steunprogramma dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag ontvouwde, bleef het beurssentiment ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,5 procent hoger op 454,56 punten. De hoofdindex stond daarmee voor het eerst sinds juni 2008 boven de 450 punten.

De Midkap won 0,6 procent tot 662,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 2,1 procent vooruit. Londen liet een winstje van 0,5 procent zien.

Griekenland

Beleggers in Europa kijken verder uit naar de verkiezingen in Griekenland. Die worden komende zondag gehouden. Die kunnen van invloed zijn op de toekomst van Griekenland in de eurozone. De beurs in Athene ging 6,1 procent omhoog.

Sterkste stijger in de AEX was Altice met een winst van 7,1 procent. De aandeelhouders van Portugal Telecom gingen akkoord met de verkoop van de Portugese tak van het Braziliaanse telecomconcern Oi aan de in Amsterdam genoteerde Franse kabelexploitant. Het aandeel Portugal Telecom klom in Lissabon ruim 11 procent.

Verzekeraar Delta Lloyd was de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 6 procent na een adviesverlaging door ING. Bij de kleinere bedrijven klom Beter Bed 1,8 procent. De voorlopige kwartaalcijfers die de beddenverkoper naar buiten bracht, waren volgens analisten van KBC ruimschoots boven verwachting.

Telefónica

In Madrid dikte Telefónica 3,4 procent aan. Het Spaanse telecombedrijf bevestigde met het Chinese concern Hutchison Whampoa te onderhandelen over de verkoop van zijn Britse dochter O2.

De euro was 1,1283 dollar waard, tegen 1,1429 dollar bij het slot van de handel in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent in prijs tot 46,23 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 49,18 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl