Het Spaanse telecombedrijf Telefónica onderhandelt met het Chinese concern Hutchison Whampoa over de verkoop van zijn Britse dochter O2. 

Dat werd vrijdag bevestigd, nadat Britse media eerder al melding hadden gemaakt van de gesprekken.

Hutchison Whampoa gaf aan minstens 9,25 miljard pond (12,2 miljard euro) over te hebben voor O2. Dat bedrag kan met maximaal 1 miljard pond worden verhoogd als de deal wordt afgerond.

O2 werd in 2006 door Telefónica ingelijfd. Het bedrijf is de op een na grootste speler op de Britse mobiele markt, met ongeveer 22 miljoen abonnees. Hutchison Whampoa is via dochteronderneming A.S. Watson onder meer eigenaar van de Nederlandse winkelketens Kruidvat en Trekpleister.

Hutchison Whampoa is een enorm conglomeraat dat in Groot-Brittannië eerder onder meer het elektriciteitsnetwerk van EDF overnam en dat er deze week nog Eversholt Rail Group kocht. Het is al eigenaar van de Britse prijsvechter op de telecommarkt Three.

Samen zouden Three en O2 het grootste mobiele telecombedrijf op de Britse markt vormen, met een aandeel van 41 procent. De overname zal daarom naar verwachting stuiten op bezwaren van de mededingingsautoriteiten, die kan afdwingen dat een deel van het zogeheten spectrum wordt afgestaan aan concurrenten.

De Britse telecommarkt gaat al stevig op de schop door de voorgenomen overname van de mobiele marktleider EE door BT. Dat bedrijf sprak eerder overigens ook met Telefónica over de aankoop van O2, maar koos uiteindelijk voor de concurrent.