ING beschikt over voldoende middelen om aan de vraag naar krediet te kunnen voldoen en is momenteel niet van plan staatsobligaties te verkopen aan de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat zei risicodirecteur Wilfred Nagel van ING. ING heeft ruim 80 miljard euro aan staatsobligaties op de balans staan, die nu in aanmerking komen voor de opkoopoperatie van de ECB.

Daarvan moet de bank ongeveer 80 procent aanhouden om aan de eisen van toezichthouders te voldoen. De overige 20 procent houdt ING voorlopig echter ook in de huidige vorm aan, liet Nagel weten.

''Ons spaarbedrijf loopt wat harder dan het leenbedrijf'', legde hij uit. ''Het overtollige spaargeld dat daardoor ontstaat wacht op leningen en houden we ondertussen aan in papieren die snel te verhandelen zijn. Dat pad willen we niet verlaten. Anders zetten we die papieren om in cash, dat we vervolgens alleen tegen een negatieve rente bij de ECB kunnen onderbrengen.''

1.100 miljard euro

De ECB kondigde eerder op de dag aan tot en met september volgend jaar zo'n 1.100 miljard euro in de Europese economie te pompen, voornamelijk via de aankoop van staatsleningen. Zo wil de bank de kredietverlening in de eurolanden stimuleren, zodat de economische groei en de inflatie vooruit worden geholpen.

Nagel verwacht vooral een positief effect van de drukkende werking die de maatregelen van de ECB hebben op de rente. Daardoor wordt sparen minder aantrekkelijk, zodat er mogelijk meer geld zal verschuiven naar investeringen en consumptie.

Ook wordt het goedkoper om geld aan te trekken, waardoor ook projecten met een lager rendement aantrekkelijker worden.

Verder voorziet Nagel een vertrouwenseffect, omdat de ECB aangeeft grote bedragen ter beschikking te hebben om zijn doelstellingen te halen. ''Tegelijkertijd is het wel zo'n beetje het laatste wapen in het arsenaal. Als dit geen effect sorteert hebben overheden geen andere keus dan hun economie te hervormen.''

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht' | Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka