De euro is donderdag in waarde gedaald nadat de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd 1.140 miljard euro te investeren in de economie.

De euro noteerde vroeg in de middag een prijs van ongeveer 1,16 dollar, na de aankondiging van ECB-president Mario Draghi daalde de valuta naar ruim 1.14 dollar, een daling van ruim 1 procent. De Europese munt kwam daarmee op het laagste peil sinds november 2003.

De rentes op staatsobligaties van vooral landen in Zuid-Europa daalden naar recorddieptes. De rentes op tienjarige obligaties van Spanje, Italië en Griekenland daalden met 7 tot 9 procent.

De rente op Nederlandse leningen voor tien jaar zakte naar het bijzonder lage niveau van 0,48 procent. De vergelijkbare Duitse rente daalde naar 0,44 procent.

De rente op vijfjarige obligaties van Nederland en Duitsland is al enige tijd negatief, wat aangeeft dat beleggers geld toeleggen op die leningen.

De beurs in Amsterdam liet een plus zien na de persconferentie van de ECB. De AEX stond tegen 15.00 uur ruim een anderhalf procent hoger

ECB steekt 1.140 miljard euro in economie | Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Discussie kwantitatieve verruiming gaat vooral over Noord vs. Zuid | Wat u moet weten over de goedkope euro | 'Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht'