De Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft vorig kwartaal flink geprofiteerd van de populariteit van de iPhone.

Het bedrijf boekte een recordomzet en zag de nettowinst met 80 procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder, zo werd donderdag bekendgemaakt.

TSMC haalde vorig kwartaal een omzet van 222,5 miljard Taiwanese dollar (6 miljard euro). De nettowinst liep op tot 80 miljard dollar, tegen 45 miljard een jaar eerder.

Het bedrijf geeft geen details over de producten die aan klanten worden geleverd, maar alles wijst erop dat het bedrijf heeft geprofiteerd van de introductie van de iPhone6. TSMC is een belangrijke leverancier van Apple, dat de populaire nieuwe smartphone in de laatste maanden van vorig jaar op de markt bracht.

ASML

TSMC verkoopt zijn belang in chipmachinefabrikant ASML. Dat maakte de financieel directeur van het Taiwanese bedrijf bekend.

TSMC verkoopt zijn aandelen voor 62,59 euro per stuk en heeft al diverse geïnteresseerde partijen voor de overname gevonden. Via een hedgetransactie zijn al 21 miljoen aandelen verkocht, aldus de financieel directeur. TSMC nam in augustus 2012 voor 838 miljoen euro een belang van circa 5 procent in ASML.

Het aandeel ASML stond donderdag om 9.30 uur 0,7 procent in de min op 86,80 euro.