Air France-KLM heeft in december 6,2 miljoen passagiers vervoerd, 1,3 procent meer dan een jaar eerder, maar zij leverden per saldo minder omzet op. 

Dat komt doordat het minder lucratieve passagiersvervoer binnen Europa in de lift zat, terwijl op lange routes sprake was van een daling, zo blijkt uit cijfers die de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep donderdag heeft gepubliceerd.

De totale vraag nam afgelopen maand met 0,5 procent af, bij een 0,6 procent lagere capaciteit. Gemiddeld was 83 procent van de stoelen aan boord bezet, een fractie meer dan in december 2013.

Die marginale verbetering kwam geheel voor rekening van de Europese vluchten. Daar groeide de vraag met 1,3 procent terwijl het bedrijf de capaciteit met 1,6 procent had teruggeschroefd. Op vluchten naar verre bestemmingen waren 0,4 procent minder stoelen beschikbaar maar daar daalde de vraag met 0,9 procent.

Transavia

Bij Transavia nam de vraag met 13,3 procent toe, terwijl de capaciteit 9,9 procent hoger lag. Bij de budgetmaatschappij, die de komende jaren een steeds grotere rol moet krijgen binnen de luchtvaartgroep, was gemiddeld 84,1 procent van de stoelen aan boord gevuld. Dat is een verbetering van 2,6 procentpunt vergeleken met december 2013.

Bij de vrachtdivisie nam de leegstand verder toe. De verlaging van de capaciteit met 1 procent was bij lange na niet voldoende om de daling van de vraag met 4,2 procent te ondervangen. Gemiddeld werd 63,3 procent van de vrachtruimte benut, een verslechtering op jaarbasis met 2,1 procentpunt.

Wat u moet weten over bezuinigingen bij KLM