Drankenproducent Lucas Bols werkt aan een beursgang in Amsterdam. Dat maakte het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh donderdag bekend.

Het Nederlandse bedrijf verwacht met zijn beursgang 125 miljoen euro op te kunnen halen.

Dat bedrag zal worden gebruikt voor de herfinanciering en de verdere versterking van de financiële positie van de onderneming. Bols streeft ernaar de beursgang ''in de nabije toekomst'' af te ronden.

Momenteel is Bols voor 75 procent in handen van investeringsmaatschappij AAC Capital, de overige 25 procent is in handen van het management en de directie van Bols.

Logisch

Bestuursvoorzitter Huub van Doorne laat in een verklaring weten de beursgang een logische stap te vinden. "De onderneming is nu klaar voor een zelfstandige toekomst met een versterk kapitaalmarktprofiel om onze internationale groeistrategie te ondersteunen."

Het likeurmerk, dat zich met 440 jaar de oudste stokerij ter wereld mag noemen, kende de afgelopen jaren verschillende eigenaren.

In 2000 viel het bedrijf in Franse handen toen drankenfabrikant Rémy Cointreau de onderneming kocht voor een half miljard euro. In april 2006 haalde ABN Amro het bedrijf weer naar Nederland voor 210 miljoen euro in samenwerking met Van Doorne, voormalig bestuurder bij Rémy Cointreau. Sindsdien staat Van Doorne aan het roer bij de Amsterdamse destillateur.

Omzet

De omzet van Bols stabiliseerde vorig boekjaar ongeveer, op 78,7 miljoen euro. De wereldwijde merken vertoonden groei, terwijl het met de regionale merken minder ging. Volgens Van Doorne lijken de opbrengsten van die merken nu wel te stabiliseren, waardoor ze in staat zijn de verdere uitbouw van de internationale merken te ondersteunen.

Bols verkoopt ruim twintig merken in meer dan honderd landen. Bijna een kwart van de omzet komt uit Zuidoost-Azië (Asia Pacific), terwijl Noord-Amerika goed is voor 18 procent van de opbrengsten.