Vliegtuigfabrikant Boeing heeft afgelopen jaar een recordaantal van 723 nieuwe commerciële vliegtuigen afgeleverd.

Dat maakt het Amerikaanse bedrijf dinsdag bekend. Het aantal nieuwe orders bereikte met 1.432 (na aftrek van geannuleerde bestellingen) eveneens een record.

De waarde van de bestellingen die Boeing het afgelopen jaar kon toevoegen aan zijn orderboek, bedroeg op basis van de officiële prijslijst 232,7 miljard dollar. Doorgaans krijgen luchtvaartmaatschappijen evenwel fikse kortingen, zeker bij grote bestellingen.

Bestverkocht

Het merendeel van de afgeleverde toestellen, 485 stuks, was van het type 737. Dat vliegtuig, geschikt voor korte tot middellange afstanden, is al jaren het bestverkochte model. Luchtvaartmaatschappijen bestelden vorig jaar 1.104 toestellen uit de 737-reeks.

Het orderboek voor de 747, het grootste vliegtuig uit de Boeing-familie, stroomde verder leeg. Er werden vorig jaar negentien exemplaren afgeleverd en er kwamen netto geen nieuwe orders binnen. In totaal heeft Boeing nog 36 bestellingen voor het viermotorige toestel in de boeken staan.

In trek

De tweemotorige 777, net als de 747 bedoeld voor lange afstanden, is daarentegen wel in trek. Daarvoor kwamen 283 nieuwe orders binnen, terwijl Boeing 99 exemplaren afleverde. Klanten bestelden per saldo 41 Boeing 787 Dreamliners. Van dat type rolden 114 exemplaren de fabriek uit.

In totaal heeft Boeing de komende jaren nog 5.789 vliegtuigen af te leveren bij klanten. Ook dat is het hoogste aantal uit de geschiedenis van de onderneming.