Het Amerikaanse farmaciebedrijf Johnson & Johnson (J&J) is van start gegaan met het testen van zijn ebola-vaccin op mensen.

De onderneming verwacht in april meer dan 400.000 doses beschikbaar te hebben voor grootschalige klinische onderzoeken, maar de eerste vrijwilligers hebben al een dosis van het vaccin gehad.

Het vaccin wordt gemaakt door Janssen, het Belgische dochterbedrijf van Johnson & Johnson. De Universiteit van Oxford leidt het onderzoek.

De farmaciegigant versnelt het onderzoek naar het vaccin, omdat "ebola nog steeds talloze patiënten, families en gezondheidszorgwerkers in West-Afrika laat lijden".

Johnson & Johnson is niet het enige bedrijf dat bezig is met de ontwikkeling van een vaccin tegen ebola. Ook concurrenten GSK, Merck en het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell werken aan een middel tegen het virus dat eind 2013 de kop opstak in het westen van Afrika.

Meer dan achtduizend mensen zijn inmiddels overleden aan ebola, terwijl er zeker 20.691 mensen besmet zijn geraakt, zo meldde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maandag.

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola