De toch al historisch lage rente op Nederlandse staatsobligaties is dinsdag verder gezakt.

De zoektocht van beleggers naar veilige beleggingen en de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort zal overgaan tot de opkoop van staatsleningen, blijven de vraag naar de schuldpapieren stimuleren.

Het rendement op 10-jarige Nederlandse obligaties zakte in de ochtendhandel naar 0,57 procent. Een jaar geleden stond de rente nog op 2,2 procent. De rente op leningen voor vijf jaar bedraagt nog maar 0,06 procent.

Ook andere Europese obligaties waren opnieuw in trek. Zo zakte de vergelijkbare Duitse rente naar 0,46 procent. De Spaanse en Italiaanse rente daalden naar respectievelijk 1,6 en 1,8 procent.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

ECB

De ECB gaf de afgelopen tijd herhaaldelijk aan bereid te zijn de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone verder op te voeren. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank daarbij uiteindelijk zal overgaan tot de opkoop van Europese staatsobligaties.

Het Financieele Dagblad meldt dinsdag op basis van ingewijden dat de ECB in dat verband momenteel met drie scenario's werkt. In de eerste variant zou de bank obligaties van alle eurolanden opkopen, naar rato van het aandeel dat de centrale banken van de lidstaten in de ECB hebben.

AAA

In een andere variant koopt de ECB alleen obligaties van landen met de hoogste kredietwaardering (AAA), waardoor de risico's voor de centrale bank zouden worden beperkt. In het derde scenario kopen nationale centrale banken staatsleningen van hun eigen overheid, zodat de risico's bij de landen zelf komen te liggen.

De ECB komt naar verwachting op 22 januari met verdere details over de plannen. De definitieve invulling wordt echter pas begin maart verwacht.

Britse obligaties

De grote vraag naar obligaties beperkt zich niet tot de eurozone. De Britse overheid wist dinsdag 10-jarige leningen te plaatsen tegen de recordlage rente van 1,6 procent. De Amerikaanse rente zakte voor het eerst sinds mei 2013 tot minder dan 2 procent.

Door de onzekerheid over de politieke en economische toekomst van Griekenland gingen Griekse obligaties wel opnieuw in de uitverkoop. De Griekse tienjaarsrente liep op naar 9,4 procent. Dat is het hoogste peil sinds september 2013.