De enorme daling van de olieprijs kan ten koste gaan van de investeringen in de oliesector. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Vooral bedrijven die zich bezighouden met de zoektocht naar nieuwe olievelden in de VS worden volgens Moody's hard geraakt door de dalende prijs. Als de olieprijs dit jaar uitkomt op gemiddeld 75 dollar per vat zullen zij hun investeringen volgens het ratingbureau met een vijfde terugschroeven.

Bij een prijs lager dan 60 dollar krimpen de investeringen met 30 tot 40 procent. Buiten de VS gaan de investeringen volgens Moody's dit jaar waarschijnlijk met 10 tot 20 procent omlaag.

 

Dienstverleners aan de oliesector zien hun opbrengsten naar verwachting met 25 tot 30 procent dalen als olie dit jaar goedkoper blijft dan 60 dollar. De grote internationale spelers als Halliburton en Schlumberger kunnen volgens Moody's wel een stootje hebben. Kleinere bedrijven kunnen echter in de problemen komen.

De grote olieconcerns komen een periode met lage olieprijzen waarschijnlijk het beste door, denkt de kredietbeoordelaar.

Snijden

Bedrijven als Shell, Total en ExxonMobil houden bij hun investeringen altijd al rekening met een lage olieprijs, van 50 tot 60 dollar per vat. Toch hebben grote concerns ook al aangekondigd te snijden in de investeringen.

De olieprijs is het afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd, onder meer door de sterke groei van het aanbod aan olie uit de VS. Dinsdagochtend stond de prijs van Amerikaanse olie ruim 1 procent in de min op 49,42 dollar per vat. Dat is het laagste niveau sinds eind april 2009.

Dit moet u weten over de lage olieprijs | Bekijk de actuele olieprijs