De inflatie in Duitsland is vorige maand gedaald tot 0,1 procent op jaarbasis. Dat is het laagste niveau sinds 2009, zo blijkt maandag uit een eerste schatting op basis van informatie uit zes deelstaten.

In november steeg het prijspeil in Europa's grootste economie nog met gemiddeld 0,5 procent. De daling in december was sterker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een inflatie van 0,2 procent. De cijfers zijn gebaseerd op de geharmoniseerde Europese meetmethode.

De prijsontwikkeling in Duitsland is een belangrijke graadmeter voor de inflatie in de eurozone, waarvan de meest recente schatting woensdag wordt gepubliceerd. Economen verwachten in doorsnee dat de prijzen in de eurolanden vorige maand met 0,1 procent zijn gedaald, na een plusje van 0,3 procent in november.

Een negatieve inflatie, de eerste sinds het najaar van 2009, zou extra druk zetten op de Europese Centrale Bank (ECB) om de strijd tegen de lage inflatie op te voeren. De geldontwaarding ligt nu al geruime tijd ver onder het peil van net geen 2 procent waar de ECB naar streeft.

Euro

De verwachting van nieuwe maatregelen van de ECB zette maandag, samen met de zorgen over de toekomst van Griekenland als euroland, druk op de waarde van de euro. Die was rond 14.00 uur 1,19 dollar waard, nadat eerder op de dag met 1,1864 dollar het laagste peil sinds maart 2006 werd bereikt.

De dalende euro kan de economische ontwikkelingen in de eurozone vooruithelpen. De goedkopere euro maakt producten uit de eurolanden aantrekkelijker op buitenlandse markten. Tegelijkertijd wordt de import duurder, wat de inflatie enigszins kan ondersteunen.