De daling van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar zet maandag door. In de vroege ochtendhandel zakte de Europese munt tot het laagste niveau sinds maart 2006.

De euro daalde tot een dieptepunt van 1,1864 dollar, om vervolgens rond 9.00 uur weer wat op te lopen naar circa 1,19 dollar. De euro is nu voor het eerst sinds juni 2010 minder dan 1,20 dollar waard.

Door het herstel van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk in de loop van 2015 wordt verhoogd raakt de dollar steeds meer in trek onder valutahandelaren.

De geruchten dat Duitsland een vertrek van Griekenland uit de euro zou goedkeuren, een zogenoemde Grexit, droeg ook bij aan het verval van de Europese munt.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich juist op voor nieuwe maatregelen om de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren. Een van de mogelijke maatregelen is het opkopen van staatsobligaties. 

Een lage euro ten opzichte van de dollar is gunstig voor de Europese export. Goederen en diensten vanuit de eurozone worden namelijk goedkoper voor Amerikanen. 

Draghi

De euro ging vrijdag al stevig omlaag, nadat ECB-president Mario Draghi nogmaals had laten weten dat de voorbereidingen voor nieuwe maatregelen in volle gang zijn. Hij benadrukte dat het risico van deflatie in de eurozone niet kan worden genegeerd.

De kans dat de ECB op termijn zijn inflatiedoelstelling, van net geen 2 procent, kan halen is volgens hem afgelopen halfjaar geslonken. Het prijspeilniveau in de eurozone daalde in november mede door de lage olieprijs naar 0,3 procent. 

Olie

De prijs van olie daalde maandag ook weer verder. De prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zakte 1,5 procent naar 55,54 dollar. In juni van 2014, toen de daling inzette, piekte een vat olie op ruim 115 dollar. Amerikaanse olie werd bijna 2 procent goedkoper en kostte 51,75 dollar per vat. Olie was in mei 2009 voor het laatst zo goedkoop.

De dalende olieprijs laat zich duidelijk voelen in Noorwegen, Europa's grootste olieproducent. De waarde van de Noorse kroon staat al maanden onder druk en zakte maandag tot het laagste niveau van de afgelopen twaalf jaar.

Wat u moet weten over de goedkope euro | Bekijk de actuele koers van de euro t.o.v. de dollar | Dit moet u weten over de dalende olieprijs

Zie ook: De economische ontwikkelingen in 2015