Er is zo veel overcapaciteit in de bouwbranche dat veel branchegenoten niet rouwig zullen zijn om het verdwijnen van zwakkere branchegenoten, waaronder Ballast Nedam.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) na een rondgang langs partijen in de sector.

Ballast Nedam maakte op oudejaarsdag bekend door Nederlandse en internationale partijen te zijn benaderd voor een eventuele fusie of overname.

Het bedrijf verklaarde strategische opties ''altijd serieus'' in overweging te nemen. De situatie is volgens het FD acuut is geworden doordat leveranciers van het financieel wankelende bouwconcern hun afnemer geen krediet meer geven en contante betaling eisen.

Rouwig

Marktpartijen zeggen in de krant niet rouwig te zijn als een concurrent verdwijnt. "We hebben liever dat een zwak bedrijf omvalt dan al die bedrijven die winst maken, maar failliet gaan door liquiditeitsproblemen, zoals al volop is gebeurd", zegt een bron in de bouwbranche.

Ballast Nedam zou goed in de problemen zitten. Banken hebben voor tientallen miljoenen aan leningen uitstaan bij het bedrijf, een faillissement zou daarom niet wenselijk zijn.

Maar de concurrerende bouwbedrijven, die gebukt gaan onder lage marges, zien dat anders.  Het wegvallen van grote spelers zou de overblijvers lucht geven. "Ballast Nedam was een jaar geleden al technisch failliet", zegt een van een 'off the record.'