De Amerikaanse aandelenmarkten zijn zonder duidelijke richting aan het nieuwe jaar begonnen. De belangrijkste graadmeters toonden aan het slot van een zeer rustige eerste handelsdag van 2015 een gemengd beeld.

De Dow-Jonesindex, gebaseerd op de koersen van de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen, sloot 0,1 procent hoger op 17.832,99 punten. De bredere S&P 500 daalde een fractie tot 2058,20 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,2 procent tot 4726,81 punten.

Het groeitempo van de Amerikaanse industrie bleek in december sterker te zijn ingezakt dan economen hadden voorspeld. Eerder op de dag waren ook al tegenvallende cijfers over de industrie in de eurozone en China naar buiten gekomen. Verder bleken de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in november onverwacht te zijn gedaald.

Home Depot

Home Depot stond onderaan de Dow. 's Werelds grootste doe-het-zelfketen werd 1,5 procent minder waard. Sportkledingfabrikant Nike deed het met een verlies van 1,2 procent niet veel beter. Creditcardmaatschappij Visa en technologieconcern IBM gingen aan kop bij de hoofdfondsen met winsten van ruim 1 procent.

De olieprijzen gingen in een volatiele handel weer hard omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie lag 1,2 procent lager op 52,61 dollar per vat. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 56,32 dollar per vat. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron wonnen desondanks allebei 0,4 procent.

Euro

Toespelingen van ECB-president Mario Draghi op nieuwe maatregelen van de centrale bank tegen de zeer lage inflatie zetten de euro flink onder druk. De munt was 1,2005 dollar waard, tegen 1,2015 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Dat is het laagste niveau in bijna 5 jaar.

De Dow en de S&P gingen vorig jaar respectievelijk 7,5 en 11,4 procent omhoog, waarbij verschillende malen nieuwe records werden bereikt. De Nasdaq won 13,4 procent. Een eindejaarsrally in de laatste weken van 2014 strandde in het zicht van de haven; dinsdag en woensdag sloten de graadmeters met verlies.