Toespelingen van Mario Draghi op nieuwe stappen van de Europese Centrale Bank (ECB) in de strijd tegen de lage inflatie hebben vrijdag de vraag naar Zuid-Europese obligaties verder gestuwd. 

De rente op Portugese leningen daalde daarbij tot het laagste punt ooit.

ECB-president Draghi wees in een interview met de Duitse krant Handelsblatt nogmaals op het gevaar van deflatie in de eurozone. Hij gaf daarbij aan dat de voorbereidingen op nieuwe maatregelen in volle gang zijn. Dit sterkte de verwachting in de markten dat de ECB binnenkort zal overgaan tot de opkoop van Europese staatsobligaties.

De anderhalf jaar geleden ingezette daling van de rente op Zuid-Europese staatsobligaties zette mede daardoor ook op de eerste handelsdag van 2015 door. Het rendement op Portugese leningen voor tien jaar zakte daarbij naar 2,5 procent. De vergelijkbare Spaanse en Italiaanse rente daalde tot respectievelijk 1,5 en 1,8 procent.

Waarde

De waarde en het rendement van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar een obligatie.

Door de daling van vrijdag zakte het renteverschil tussen Spaanse en de toonaangevende Duitse tienjaarsobligaties naar het laagste niveau sinds 2010. Dit geeft aan dat beleggers het risico dat zij lopen op Spaanse obligaties momenteel bijzonder klein vinden.

Tijdens de Europese schuldencrisis liepen de rentes op Zuid-Europese obligaties nog op tot onhoudbare niveaus. Portugal, dat zijn rente zag pieken op bijna 16 procent, werd daardoor gedwongen voor tientallen miljarden euro's aan noodkredieten te vragen bij de eurolanden en het IMF. Die noodkredieten werden vorig jaar beëindigd.